Contact Us
דבר הדיקן לרגל השקת עלון הפקולטה

דבר הדיקן לרגל השקת עלון הפקולטה

Jacob Cohen, Deanהפקולטה נוסדה בשנת 1954 ובנין הפקולטה היה הראשון להיבנות בקמפוס נווה שאנן.
תחילת הדרך הייתה ערפילית ובעיתונות נשאלה השאלה "מה יטיסו הבוגרים- עפיפונים?!".
המחזור הראשון סיים את לימודיו בשנת 1958 ואת בוגריו ברכו דר' יוסף זינגר, שלימים יהפוך לנשיא הטכניון, ומרצה צעיר, משה ארנס, שלימים ימונה לשר החוץ ולשר הביטחון.
על אף היותה קטנה, הפקולטה הכשירה מעל 3000 בוגרים שסיפקו את המומחיות והיצירתיות שהובילו את ישראל לפיתוח מערכות הגנה מופלאות ליירוט טילים תוקפים, הפכו את ישראל למעצמה בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים ואחת המדינות הבודדות עם יכולת שיגור לחלל ושלל הישגים הנדסיים מרשימים נוספים בתחום התעופה והחלל.

בשנה האחרונה סיירתי בתעשיות המובילות בארץ. בסיורים אלו שמעתי חזור ושמוע, כי הבוגרים המצוינים שלנו מהווים את שדרת ההנהגה המקצועית בתעשיות הנ"ל. עובדה זו מתחברת ישירות לגישת החינוך שאנו מקנים לסטודנטים בפקולטה – גישת "המהנדס המאוזן", המשלבת נושאי לימוד מגוונים, וביניהם: אווירודינמיקה וזרימה, הנעה, מבנים, בקרה, יסודות הנדסת החלל, מכניקת הטייס, תכן והנדסת מערכת. גישה זו מאפשרת לבוגרינו לתכנן ולעסוק במערכות מוטסות, במערכות אוטונומיות וכלי טייס בלתי מאוישים. בנוסף, ניתנת לסטודנטים האפשרות להעמיק בכל אחד מהתחומים הנ"ל וכן בנושאים קשורים וקרובים כדוגמת: שיערוך, ניווט והנחיה, הנעה מכל סוג, מסוקים, אוירואלסטיות, אוירואקוסטיקה, מכניקת גופים בחלל ועוד. הראיה המערכתית הנרכשת במהלך התואר, מאפשרת לבוגרינו להשתלב בתעשיות שונות ולכאורה רחוקות כדוגמת התעשייה הביו-רפואית בה נחוץ שילוב הידע של זרימה, מבנה ובקרה.

על המצוינות של הסטודנטים שלנו ועל רמתם הגבוהה של חברי הסגל שמעתי לא מזמן מוועדה בינלאומית שמונתה ע"י הנהלת הטכניון והורכבה ממיטב המומחים בעולם במטרה להעריך את טיב הפקולטה על פי סטנדרטיים בינלאומיים. הועדה התרשמה מהתרומות העצומות למדינה של בוגרי הפקולטה לדורותיה, מההכרה הבינלאומית שיש לחברי הסגל ומהסטודנטים המצוינים, המסורים ובעלי התשוקה לתעופה.

בתקופה האחרונה אנו עדים לתמורות אדירות בתחום התעופה, הכוללות כלי טייס אוטונומיים, קטנים וגדולים, הטסים בגבהים שונים, והופכים לחלק משגרת חיינו. כלי טייס אלו יכולים לפעול כיחידים או להיות מתוכנתים לעבוד כלהק. לכלים אלו, בנוסף לתכנון החכם והמקדים של השגת טווח ארוך, שהייה ארוכה ומהירות גבוהה, יש לספק "מח" עצמוני. שילוב דרישות אלו פותח אופקים חדשים לתעשיית התעופה האזרחית ולהקמת חברות קטנות.הפקולטה משולבת היטב במאמץ זה ולא מזמן (תוך שתוף פעולה עם רשות התעופה האזרחית) הצטרפה הפקולטה כשותפה למרכז מצוינות למחקר בתחום הכטבמי"ם. מרכז זה הינו אגד של מספר אוניברסיטאות בארה"ב המתמחות בנושאים אלו, אשר נבחר ע"י רשות התעופה האמריקאית (ה-FAA) כדי לערוך מחקרים בתחום.

גיוס מועמדים איכותיים הוא מטרה עליונה של הפקולטה. במסגרת מאמצינו בנושא זה, הושקה לאחרונה תכנית מצוינות "סילון" לעתודאים מצטיינים, בה ישלימו הסטודנטים תואר ראשון ושני טרם גיוסם. זוהי תכנית מאתגרת והמחזור הראשון שהחל לפני מספר חודשים כולל שבעה סטודנטים שנבחרו מתוך עשרות עתודאים.
בנוסף משקיעה הפקולטה מאמצים בעידוד תלמידי תיכון מצטיינים להצטרף לשורותיה. לפני כשבוע הותנעה התכנית ״אווירונאוטיקה בעמק״ בבית הספר האזורי נהלל, הנמצא בחמישייה הראשונה בארץ בהישגים הלימודיים, ובמסגרתה ילמדו תלמידי תיכון נבחרים את הקורס ״מבוא להנדסת אוירונוטיקה וחלל״, ייחשפו לתכנים בתחום הנדסת אוירונוטיקה וחלל ויסיירו בתעשייה.
כמו-כן בחודשים האחרונים משקיעה הפקולטה, בשיתוף פעולה עם עמותת עתידים, בבניית תכנית "פרחי אווירונאוטיקה וחלל", אשר תפתח בפני תלמידי תיכון מצטיינים מהפריפריה צוהר לעולם התוכן של הנדסת אווירונאוטיקה וחלל.

גיוס חברי הסגל נמשך גם בשנה האחרונה ובמסגרתו קלטנו שני חברי סגל חדשים – דר' אוקסנה סטלנוב, מרצה בכירה העוסקת בתחומי מחקר של אווירואקוסטיקה, אווירודינמיקה בלתי תמידית ובקרת זרימה ורעש ודר' דן מייקלס, מרצה העוסק בתחום של שריפה והנעה.
אנו נמשיך במאמצינו לזהות חוקרים מצוינים ולהביאם לפקולטה כחברי סגל בתחומים קיימים וחדשים.

לסיום, אני רוצה להזמין אתכם, בוגרי הפקולטה, להיות מעורבים ושותפים בעשייה בפקולטה ולקדם ביחד אתנו את חזון הפקולטה להיות מרכז אקדמי מהשורה הראשונה בעולם באווירונאוטיקה ואסטרונאוטיקה, מוקד להרחבת גבולות הדעת והפצת רעיונות וידע במדעי והנדסת תעופה וחלל.

בברכה,
פרופ' יעקב כהן
דיקן הפקולטה

למידע נוסף
נא למלא את הפרטים

"*" אינדוקטור שדות חובה

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
**שדות חובה מסומנים בכוכבית