בשני המקומות הראשונים בתחרות טכנוראש 2018 – "ביצקופטר X20"שהתקיימה בטכניון ביום ד', 2/5/18, זכו שתי משפחות רב דוריות, האחת מקיבוץ עין חרוד איחוד בראשות ישי צימרמן בן ה-84 (מקום ראשון) והשנייה מקיבוץ רמת השופט בראשות גלעד חכים בן ה-65 (מקום שני). במקום השלישי זכו שלושה סטודנטים מהטכניון: מקס שקטרוט, שיר כץ ודניאל ג'וזף.
תחרות הטכנוראש מתקיימת בטכניון לזכרו של ניב-יה דורבן ז"ל ובחסות דוקטור רוברט שילמן ("דוקטור בוב"). ניב-יה דורבן ז"ל היה בוגר טכניון וסטודנט מצטיין שהגה את התחרות בשנת 1997 בהיותו סטודנט בפקולטה להנדסת אווירונוטיקה וחלל בטכניון. השנה התקיימה התחרות תחת הכותרת"ביצקופטר 20X" כמחווה לתחרות הראשונה, "הביצקופטר", שהתקיימה בטכניון בשנת 1997. המשימה שעמדה בפני המתמודדים היתה: הכנת מתקן ובתוכו ביצים, שיוטל ממנוף בגובה 40 מטר כך שקליפותיהן של כמה שיותר ביצים יגעו בקרקע מבלי להישבר.
קבוצת "עוף החול" של בני משפחת צימרמן מעין חרוד איחוד זכתה במקום הראשון בפרס על סך 10,000 שקל. ישי צימרמן יחד עם ילדיו גל וירון צימרמן וחתנו רונן אצילי פיתחו מתקן המכיל 4 ביצים, שמתוכן נשברה רק אחת. "השיטה שלנו הייתה שכל ביצה עטופה בספוג," סיפר אצילי. "כל המתקן פגע באדמה כיחידה אחת, כאשר הביצים עדיין ארוזות בספוג. עם הנגיעה בקרקע הופעל מנגנון השהייה ורק לאחר מספר שניות הספוגים נפתחו והביצים נגעו ברצפה."
ישי צימרמן, שזכה בעיטור העוז על לחימתו במבצע 'הר געש' ב-2 בנובמבר 1955, אמר לאחר הזכייה כי "זאת הפעם השישית שבני המשפחה משתתפים בתחרות הטכנוראש בטכניון, והמסקנה היא שיש לנו נטייה גנטית לזכייה בתחרויות כאלה."
הקבוצה של משפחת חכים מקיבוץ רמת השופט, שזכתה במקום השני, קיבלה פרס על סך 5,000 שקל. הקבוצה כוללת שלושה דורות: אב המשפחה גלעד חכים, דוקטורנט בפקולטה להנדסת אווירונוטיקה וחלל בטכניון, בנו ינאי חכים העוסק בניהול, בתו הרופאה ד"ר רוני חכים, בעלה יניב מיכאל ובתם דורון, ובנו של ינאי – הלל, תלמיד כיתה א'. לדברי גלעד, "ערכנו המון ניסויים מגובה 12 מטר, והגענו למהירות פגיעה בקרקע של 12 מטר בשנייה." מתוך 6 ביצים ששיגרה הקבוצה נותרו שתי ביצים שלמות לאחר הפגיעה בקרקע.
במקום השלישי ובפרס על סך 3,000 שקל זכו שלושה סטודנטים מהטכניון – מקס שקטרוט, שיר כץ ודניאל ג'וזף (דניאל מהפקולטה להנדסת אוירונוטיקה וחלל), שהכירו במכינת הטכניון. שקטרוט סיכם את התחרות בסיפוק: "בסופו של דבר היה ממש סבבה, ומתוך 10 הביצים שזרקנו הגיעו לקרקע שלוש ביצים שלמות בזכות הקלקר שספג את המכה. התרגשנו מאוד – אבל עמדנו במשימה."
שתי קבוצות נוספות של סטודנטים בשנה החמישית ללימודיהם בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון זכו בפרסים מיוחדים על ביצועיהן: קבוצת RunionD של דימה וייסבורג וריאן פורתי ו"קן לציפור בין הביצים" של אחיה ארביב ושיר חן.
"זה בהחלט אתגר גדול להתחרות מול הסטודנטים מהפקולטות ההנדסיות," אמרה שיר חן מקבוצת "קן לציפור בין הביצים". היא ושותפה לתחרות אחיה ארביב בנו מתקן שבו הביצים מחוברות להיקפו של גלגל ים, הנחתך בהגיעו לקרקע ועם התרוקנותו מאוויר יורדות הביצים באיטיות ופוגעות ברצפה. "קיבלנו פרס מיוחד על מקוריות, יצירתיות וביצועים," הוסיף שותפה, אחיה ארביב. "לא זכינו במקומות הראשונים כי המתקן שבנינו נחת מחוץ לתחום התחרות המוגדר, אבל שיגרנו 21 ביצים ו-19 מתוכן נחתו בשלום על הקרקע – הישג שלא היה לאף קבוצה אחרת."
דימה וייסבורג, מקבוצת RunionD, גם הוא סטודנט מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, אמר: "אצלנו שרדו את הנפילה 10 ביצים מתוך 30. המצנח לקח את המתקן רחוק מדי מחוץ לשטח התחרות, אבל היה כיף לעשות את זה. זה מאוד שונה ממה שאנחנו עושים בדרך כלל כסטודנטים בפקולטה."
מרינה מינקין, סטודנטית לתואר שני בפקולטה למדעי המחשב, ארגנה את התחרות השנה, ואת האירוע הנחה פרופ' עירד יבנה מהפקולטה למדעי המחשב. השופטים היו פרופ' אלון גני, פרופ' תנחום וולר והוריו של ניב-יה פרופ' דוד דורבן ורעייתו רחל.
אביו של ניב-יה, פרופ' דוד דורבן, סיכם בתום התחרות כי "חזונו של ניב-יה הוגשם היום במלואו באירוע המממש את מהות ההנדסה: מנהיגות, יצירתיות, עבודת צוות, חשיבה אינטגרלית והתמודדות עם בעיה פתוחה בעלת תשובות אפשריות רבות. זאת בהחלט האטמוספרה שאותה חיפש ניב-יה לפני 20 שנה – תחרות המשלבת כיף ויצירתיות הנדסית."
התחרות והפרסים ממומנים על ידי דוקטור רוברט שילמן ("דוקטור בוב"), שהשתלם בטכניון ולאחר מכן המשיך לדוקטורט ב-MIT.
(תודה למשרד דוברת הטכניון)